Niels Vos Surgery

Laparoscopische Appendectomie

Index

Indicaties

Alternatieven

Relevante anatomie


Anesthesie

Antibiotica profylaxe

Antibiotica profylaxe gericht tegen aërobe en anaërobe bacteriën bij patiënten met een niet-geperforeerde appendicitis vermindert de kans op postoperatieve infectieuze complicaties. Een eenmalige preoperatieve gift is voldoende.

Positionering

Extra Maatregelen

Patiënt heeft uitgeplast of eenmalig catheteriseren vanwege suprapubische trocar.

Appendix Plaatsing trocars

Stappen

Operatieverslag

Time Out Procedure. Antibiotica profylaxe. Patiënt in rugligging onder algehele narcose. (Eenmalige catheterisatie.). Huiddessinfectie en vierkant afdekken vanaf het processus xiphoideus tot suprapubisch waarbij de spina illiaca anterior superior rechts vrij is voor eventuele conversie. Subumbilicale gebogen incisie. Vrijprepareren tot op fascie van de voorste rectusschede. Openen van de fascie en het peritoneum ter hoogte van de linea alba. Open introductie van de blunt-tip trocar. Insufflatie (drukbegrenzing 12 mm Hg; flow 6 l/min). Introductie 0-graden scoop en inspectie van het abdomen. Er bevindt zich (wel/geen) pus in het cavum Douglasi. De appendix is (normaal/phlegmoneus/gangreneus). (De genitalia interna zijn wel/niet afwijkend.) Inbrengen tweede 11 mm trocar in het linker onderkwadrant en een suprapubische 5mm trocar. Via de suprapubische trocar wordt de appendix aan de top gepakt en tegen de buikwand opgespannen. Vrijprepareren meso-appendix.

1. Endoloops
Een drietal Endoloops® wordt achtereenvolgens om de basis van de appendix gelegd, waarna de appendix tussen de twee distale endoloops wordt doorgenomen.

2. Stapler
De appendix wordt aan de basis door genomen met behulp van de Endo-GIA® stapler.

De appendix wordt in de 11 mm trocar getrokken en verwijderd. Het operatiegebied wordt (wel/niet) gespoeld. Controle hemostase. Verwijderen trocars onder zicht en desufflatie. Sluiten van de fascie van de umbilicale wond met Vicryl 0. De huid wordt intracutaan gesloten met Monocryl 3.0. De appendix wordt opgestuurd voor PA. Patiënt wordt (wel/niet) nabehandeld met antibiotica (48 uur IV, waarna op geleide van de kliniek eventueel over kan worden gegaan op oraal, 5 dagen in totaal).

Pitfalls

Complicaties

Nabehandeling

Follow-up

Eenmalig na 2 weken voor de PA-uitslag

Referenties

Laatste update: 26-10-2020


Laparoscopische Appendectomie

Copyright © 2011-2023 Chirurgisch.nl, All Rights Reserved. Copyright | Disclaimer | Contact